projeler
10 seneyi aşan programcılık maceramda elbet pekçok irili ufaklı proje ile ilgilendim. Bu projelerimden oyun yapımı ve grafik programlama ile ilgili olan bazı örnek çalışmaları tarih sırasına göre aşağıda bulabilirsiniz.
Bunların bir kısmı kişisel çalışmalarım, bir kısmı ise dahil olduğum yazılım ekiplerinin ortaya çıkardığı, benim de kimi zaman geliştirici kimi zaman da yönetici olarak emek sarfettiğim ürünler.
Ceidot'dan ayrıldıktan sonra eşim ile beraber He2 Apps isminde bir mobil uygulama şirketi kurduk. Özellikle apple iOS platformu için uygulama geliştiriyoruz. Ürünlerimize web sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
He2 Apps web sitesi: he2apps.com
Futbol Arena; 4'e 4 kişilik takımlarla oynanan online bir 3d futbol oyunu projesi idi. Büyük umutlarla başladığımız projeyi 8 aylık bir geliştirme sürecinin ardından online oynanabilen alpha versiyon haline getirebildik. Daha sonra yayıncı ile aramızda oluşan problemlerden ötürü proje kaynaksız kaldı ve Ceidot olarak oyunumuzu dondurmak zorunda kaldık.
Umaykut Ceidot olarak hso'nun ardından geliştirdiğimiz ikinci online strateji oyunumuzdu. Basitçe anlatmak gerekirse; umaykut, harita üzerinde köylerinizi geliştirdiğiniz, ordularınızı kurup rakiplerinize saldırdığınız bir strateji oyunu. Umaykut'un daha sonra facebook içerisinden de oynanabilen bir sürümünü yaptık. Oyun çok başarılı oldu, 2 milyona yakın oyuncu tarafından oynandı.
Umaykut web sitesi: umaykutefsanesi.com
Hükümran Senfoni Online Ceidot oyun stüdyosu olarak geliştirdiğimiz ilk online oyun projemizdi. Ufak bir ekip ile geliştirilen oyun Mynet tarafından yayınlandı. HSO temel olarak; yaptığınız binalar ile şehrinizi ve ordularınızı geliştirdiğiniz, daha sonra bu ordular ile savaş alanında sıra tabanlı olarak gerçek kişilere karşı savaştığınız bir oyun.
HSO web sitesi: hso.mynet.com
ÇizBakalım birden çok oyuncu ile beraber internet üzerinden oynayabileceğiniz bir çizim tahmin oyunu. Java programlama dili kullanılarak gerçekleştirilmiş bu proje webstart teknolojisini kullanıyor. Sunucu tarafında ise MINA framework ünden faydalanıyor. Sistem yüzlerce kullanıcıya eş zamanlı oyun oynama deneyimi sunabiliyor.
CizBakalım web sitesi: www.cizbakalim.com
Eğlencelik bir Puzzle Bobble klonu. 100 bölüm boyunca aynı renkteki topları bir araya getirip yokederek bölümleri tamamlamaya çalışıyorsunuz. Proje OpenGL, SDL, ve fmod kullanıyor. Gerçekleştirimde kendi geliştirdiğim Lib3d framework ünden faydalanıyor.
Proje tam olarak sonuçlanmadıysa da, oyun büyük ölçüde oynanabilir durumda.
NightShift '06 demo party için hazırladığım 2 kişilik minik, soldat benzeri bir oyun. Proje OpenGL, SDL ve fmod kullanırken yine Lib3d framework ünden faydalanıyor.
Nvidia grafik kartlarında pek sorun çıkarmasa da ATI kartlarda bazı ufak grafik problemleri ortaya çıkabiliyor. Arasıra oluşan göçmeleri gözardı ederseniz büyük ölçüde oynanabilir ve tamamlanmış bir mini proje olduğunu söyleyebilirim.
Havelsan Simülasyon Sistemleri Bölümünde çalışırken gerçekleştirdiğim görsel sistem projesi. VTree kütüphanesini temel alan bu görsel sistem, bir uçuş simülatörünün görsel sistem ihtiyaçlarının tümünü karşılar niteliktedir.
3b grafik projelerimde kullandığım; bir kısmını kendim kodlayıp, bir kısmını da çeşitli açık kaynak kodlu projelerden derleyerek oluşturduğum grafik programlama ve oyun yapımı ile ilgili rutinler topluluğu. Bu sayfada görebileceğiniz OpenGL uygulamalarının neredeyse tümü Lib3d Framework ünün yeteneklerini kullanarak geliştirilmiştir.
Kütüphane içerisinde; model yükleme ve animasyon, basit arazi görselleştirme, girdi/çıktı, pencere işlemleri, doku yükleme ve shader animasyonları, particle alt sistemi, bsp alt sistemi, temel culling sistemi, vektör/matrix kütüphanesi, kamera alt sistemi gibi pekçok bölüm bulunmaktadır.
oyunyapimi.org da yeni başlayanlara örnek oluşturması amacı ile kodladığım basit bir oyun. OpenGL, SDL, fmod ve Lib3d kullanıyor. Ders niteliğinde bir proje olduğu için, özellikle açıklama satırlarına ve temiz bir kodlama sitili uygulamaya dikkat ettiğim bir proje olmuştu.
Nvidia kartları ile problemsiz çalışsa da yakın zamanda denediğim bazı ATI donanımında ufak problemlerin oluştuğunu gözlemledim. Yine de oynamayı etkileyecek büyüklükte bir sorun içermiyor.
Robomania, Lib3d framework ünü aktif olarak geliştirdiğim dönemde bu kütüphanenin özelliklerini kullanan bir test projesi olarak ortaya çıktı. 3d bir platform oyununda bulunması gereken birçok temel özelliğin uygulandığı bu test projesi benim Lib3d yi daha fazla geliştirmeme kararını almam ile beraber de gelişim sürecinin sonuna geldi.
Softwarequest '2001 yarışmasına katılmak için kodladığım Java tabanlı çok kullanıcılı -geliştirilmiş- bir Risk/Gizli Hedef klonu. Atıl Baharlı bu projenin tasarım ve grafik kısımlarında bana yardımcı olmuştu. İlk çok kullanıcılı client-server oyun denemem.
PC platformunda yaptığım ilk oyun. Her oyun programcısı işin başında mutlaka bir pacman/tetris/mario klonu yapmalıdır, işte buda benimki - 16Kb eğlence.
Biraz nostaljinin kimseye zararı dokunmaz.